21765080_1957377984508795_633135150177612225_n.jpg

De ervaring van Hedy in Duinkerke (Frankrijk)

Ongeveer een jaar geleden ben ik met Live for Lives naar Thessaloniki (Griekenland) geweest, dus ik dacht dat ik wist wat ik kon verwachten in het geimproviseerde kamp in Duinkerke.

Ik had niet verwacht dat de situatie, op 5 uur rijden vanaf Groningen, zo veel slechter zou zijn.

Naast een waterpunt is er niets....Geen toiletten, douches of electriciteit. Doordat het afval niet wordt opgehaald zie je de ratten regelmatig lopen.

De tenten worden regelmatig kapot gemaakt door de CRS (franse oproerpolitie) in een poging het kamp te ontruimen, zonder een alternatief te bieden. Hierdoor kunnen de bewoners niets opbouwen.

Een gezin dat in mijn weekend aankwam heeft op een weggetje geslapen, zonder deken, zonder tent....

Na de ontruimingspogingen komen de bewoners weer terug omdat er geen veilig alternatief geboden wordt. Ondanks alles komen ze weer terug omdat dit de enige veilige plek is die ze kennen. Sommige zijn uitgeprocedeerd maar vinden hun land van herkomst niet veilig...

Opvallend vond ik de gezelligheid, met andere vrijwilligers maar ook met vluchtelingen. Als ik hier een week zou moeten wonen liep ik met mijn haar recht overeind en chagerijnig van de kou en de honger. Maar de bewoners van kamp Duinkerke zijn superaardig en van de kapsels en baardenverzorging kunnen de meeste nederlanders nog iets leren.

Ik vond het een zeer zinvol weekend en ga daarom in oktober weer mee naar Duinkerke.