Mijn naam is Mandy Janssen en ik ben zeventwintig jaar. Ik ben meegegaan naar de missie Duinkerke van elf augustus tot veertien augustus. Ik heb deze missie ervaren als een indruk wekkende eyeopener. Ik lees vaak in de kranten over de vluchtelingen situatie, ik zie vaak op televisie de boten vol met vluchtelingen en in mijn werk als arbeidscoach en stagiaire juridisch medewerker bij vluchtelingen werk hoor ik verhalen van de vluchtelingen. Ik probeer mezelf vaak een beeld te vormen bij dat geen wat mij wordt vertelt maar het ook daadwerkelijk met eigen ogen zien is een heel ander verhaal.

De vluchtelingen die in het kamp Duinkerke leven, leven desondanks de grillen van de CRS in een harmonie. Ze zorgen voor elkaar als een grote familie. Ze letten op elkaar, ze zorgen voor elkaar en ze steunen elkaar. Ik heb voor mijn onderzoek naar de mensenrechten schendingen in het kamp verscheidene vluchtelingen geïnterviewd en het ene levensverhaal is nog schrikbarender dan het andere. Maar achter elk verhaal zit een mens, een mens die niet mag leven in deze omstandigheden, een mens die een kans verdient om een leven op te bouwen in een ander land, een mens met zijn eigen problematiek en verwerkingsprocessen die desondanks positief blijven.

Het team waarin ik zat is met een woord: geweldig te noemen. We zorgden voor elkaar, we beschermden elkaar, we waren een goed en hecht team. Mijn grote dank gaat uit naar Andrea. Zij was de coördinator van deze missie en zij heeft het super georganiseerd. Ze was in iedereen geïnteresseerd naar hoe degene het ervaarde en ze stond altijd open voor ideeën. Ze heeft naar mijn mening alles goed georganiseerd en de resultaten die we dat weekend hebben geboekt liegen er dan ook niet om.

We hebben families voorzien van dekens, families van kleding, mannen van kleding, we hebben hygiëne pakketjes uitgedeeld, koffie uitgedeeld, activiteiten georganiseerd voor de kinderen en de vluchtelingen een warm hart toegestoken.

Ik zou zeker nog een keer mee op missie willen. Het is een indrukwekkende levenservaring die ik niet had willen missen. Deze ervaring heeft mij geleerd hoe goed ik het heb in Nederland. Hoe blij ik met een warme douche, schone kleren en ook het wisselvallige weer in Nederland.

20882632_1581895048551479_1413193120368107460_n.jpg