3 duurzame tips voor in jouw huis

Duurzaamheid is de nieuwe norm, meer en meer mensen willen duurzaam wonen, werken en leven. En dat is hartstikke goed, want klimaatverandering staat voor de deur en zorgt wereldwijd al voor veel problemen. Daarom is het alleen maar aan te moedigen dat meer en meer mensen zelf ook actie willen ondernemen. Een manier om iets aan klimaatverandering te doen is door je huis te verduurzamen. Wil jij je huis verduurzamen, maar weet je niet zo goed hoe? Lees deze blog en doe inspiratie op voor een duurzaam huishouden! Want soms kun je met een kleine aanpassing al een groot verschil maken en verander je je huis gemakkelijk in een groen paleisje!

Stroom

Veel van je huishoudelijke apparaten lopen op elektriciteit. Denk maar aan je beeldscherm van computer of televisie, je radio, soundsysteem, tosti-ijzer of waterkoker. Ga eens na hoeveel stekkers jij in je stopcontacten geplugd hebt. Die kunnen daar best eens uit! Ga zuinig om met elektriciteit en gebruik alleen maar stroom als je ook echt wat doet met het apparaat. Laat dus niet alles zomaar in het stopcontact zitten maar wees je bewust van wanneer je het apparaat daadwerkelijk wilt gebruiken. Door er bewust mee om te gaan realiseer je je wat je verbruik is en zul je zien dat er best nog wat te besparen valt.

Verlichting

Hoe verlicht jij je huis? Heb jij gloeilampen, TL-buizen of led lampen? Led ampen staan bekend als duurzame keuze, en dat is helemaal terecht! Led lampen zijn efficiënt, gaan lang mee en scoren hoog wat betreft verbruik. Dus ga voor duurzaam, ga voor led! Vervang je huidige verlichting door een ledje en je komt al dicht in de buurt van een duurzaam thuis. Binnen de led verlichting is een Lled paneel de duurzaamste keuze, door het platte design verspreidt deze soort verlichting het licht mooi geleidelijk door de ruimte waarbij geen licht verloren gaat. Bij andere verlichting is dit wel zo, doordat het licht bijvoorbeeld tegen het plafond aan kaatst en tegengehouden wordt. En dat is zonde… Een goede keuze zijn  bijvoorbeeld led panelen 60×60.

Water

Hoe ga jij met je water om? Nederlandse huishoudens verbruiken dagelijks enorm veel liters schoon drinkwater… Maar hier kan je gemakkelijk op besparen, door bijvoorbeeld een waterbesparende kraan- of douchekop te nemen.  Zo verbruik je minder water per douchebeurt of afwas, en over een jaar kan dit enorm veel water besparen. Kijk ook eens kritisch naar je gebruik van je wasmachine. Is echt elk wasje wat jij doet noodzakelijk? Probeer je wasbeurten te klusteren, en was ook eens op een lagere temperatuur. Zo bespaar je ook nog eens flink wat stroom.