Als de kat van huis is

Een kat is een leuk huisdier dat vaak de meest hilarische momenten kan veroorzaken binnenshuis. Zo kunnen katten erg schrikken wanneer zij plotseling een komkommer zien en willen zij een laserlampje maar al te graag voor lange tijd achterna zitten. Een kat als huisdier voegt werkelijk wat toe aan elk huishouden en dat is de voornaamste reden dat wij zo graag een kat in ons huis willen hebben. Van alle huisdieren is de kat tegelijkertijd waarschijnlijk degene die het liefst ook buiten het huis zijn tijd besteed. Zo klimmen ze graag op de hoogste daken en in de grootste bomen. Daarnaast spelen ze regelmatig met buurtkatten, wat ervoor kan zorgen dat zij daadwerkelijk vrienden maken in de buurt. Ook komen katten om de zoveel tijd wel eens thuis met een ongewenste vriend, zoals een vogel of muis die ze gevangen hebben en maar wat trots laten zien aan jou als baasje. Door al deze zaken maken katten zich erg geliefd bij mensen en daarom houden wij onze katten graag zo gezond als het maar kan. Helaas is dat niet altijd even makkelijk, aangezien de kat buiten vaak op avontuur gaat. Dit kan ervoor zorgen dat katten in aanraking komen met ongewenste parasieten en insecten, zoals vlooien en teken. Wat kan je eigenlijk het beste doen wanneer jouw kat last heeft van een van deze twee beestjes?

 

De teek

Bij een tekenbeet is het belangrijk dat de teek in zijn geheel uit het lichaam van de kat verwijderd wordt. Bij mensen gelden hier dezelfde regels. Een teek bevindt zich meestal in bossen en bomen waarna ze zich op de kat kunnen laten vallen en zich vastbijten in de huid. Op zich is dit voor de kat niet pijnlijk, maar de gevolgen van een tekenbeet kunnen allesbehalve plezierig zijn. Hierom is het belangrijk dat de teek zo snel mogelijk van de huid gehaald wordt. Om dit goed te doen bij jouw kat is het noodzakelijk om gebruik te maken van een tekengrijper, tekentang of tekenhaak. Dit geeft de grootste kans dat de teek in zijn geheel uit de huid getrokken kan worden, zodat de kat vervolgens gewoon weer verder kan buitenspelen. 

 

Vlooien

Ook vlooien kunnen zich in de vacht van katten bevinden. Deze parasieten zijn erg vervelend en moeten daarom bestreden worden. De beste oplossing hiervoor is een combinatie van verschillende methodes. Zo is het aan te raden om een vlooien dodende shampoo of poeder te gebruiken tijdens het wassen. Daarnaast kan gebruik worden gemaakt van druppels en omgevingsspray, zodat de vlooien ook minder snel terug kunnen komen bij jouw kat. Een vlooien kat wordt niemand namelijk blij van. 

Geef een reactie