bloeddrukmeter

Bloeddrukmeter

Een bloeddrukmeter is een simpel apparaat dat het bloed, wat door het lichaam heen stroomt, meet aan de hand van de druk. Bij de huisarts of andere behandelaar wordt een band om de bovenarm gewikkeld en opgeblazen met lucht. In het manchet wordt dan de druk opgevoerd. De slagaders worden dichtgedrukt. Langzaam wordt daarna de druk weer afgebouwd. De slagaders in de arm springen weer open en bloed stroomt door de arm.


De huisarts kan goed meten of de druk hoog of te laag is. Er is de bovendruk maar ook de benedendruk. Van een gezond, volwassen persoon is de bloeddruk 120 (hoog) om 70 (laag).
Wanneer stelselmatig de bloeddruk hoog zou zijn is er meer kans op hart- en vaatziekten. Meestal heb je niet in de gaten wanneer je een iets verhoogde bloeddruk hebt.

bloeddrukmeter


Handmatig en automatisch bloeddruk meten


Er wordt nog zeer veel handmatige de bloeddruk gemeten. Met een stethoscoop wordt geluisterd wanneer het bloed weer in de aderen gaat stromen. Op een klokje is dan te zien wat de bovendruk is.
Een automatische meter bemeet de trillingen in de slagaderen. Aan de hand van deze trillingen wordt de bovendruk gemeten.
Tegenwoordig zijn er ook polsbloeddrukmeters die je gewoon thuis kunt gebruiken. Deze meters zijn echter niet altijd even precies.
Meet in ieder geval altijd drie maal de bloeddruk en neem het gemiddelde van deze drie.