Hoe ik mijn eigen dansschool opende

Mijn hele leven was ik al een danseres. Ik begon met dansen toen ik vijf jaar oud was en ben sindsdien nooit meer gestopt. Na mijn middelbare school ben ik een dansopleiding gaan doen en hierna heb ik van dansen mijn beroep gemaakt. Het was altijd al mijn droom om mijn eigen dansschool te hebben, maar dit leek mij altijd veel te ambitieus. Drie jaar geleden heb ik mijn droom echter eindelijk waargemaakt en heb ik mijn eigen dansschool geopend in Amersfoort. In deze blog vertel ik meer over mijn ervaring. 

De eerste stappen

Bij het beginnen van je eigen bedrijfje, heb je altijd een aantal dingen nodig. Geld, een locatie en de juiste middelen. Ik had mijn hele leven al erg goed gespaard, dus dit spaargeld kon mij helpen met het zetten van de eerste stappen. Daarnaast sloot ik een lening af om te kunnen beginnen met een iets groter startkapitaal. Omdat ik moest werken met beperkte financiële middelen, besloot ik geen eigen gebouw te huren. Het eerste jaar huurde ik een studio van een andere, grotere dansschool in de omgeving. Dit was heel goed te doen, omdat ik nog niet zoveel lessen en klanten had dat ik een eigen ruimte nodig had. Bovendien hield ik hierdoor ook nog wat geld over om een spaarpotje op te bouwen. De laatste stap was het inhuren van dansdocenten. Omdat ik zelf werkzaam ben in de dans industrie en hier veel connecties heb, was dit gelukkig geen enkel probleem. 

Klanten

Het werven van klanten is een stap die voor veel beginnende dansscholen het moeilijkst is. Je bent vooral heel erg afhankelijk van mond tot mond reclame. In mijn situatie had ik erg veel geluk. Ik twijfelde al een tijd over het beginnen van mijn eigen dansschool, maar vond het een spannende stap om te nemen. Toen ik echter hoorde dat een dansschool in de omgeving ging sluiten, zag ik dit als de perfecte kans om mijn droom eindelijk waar te maken. En dit heeft gelukkig ook goed uitgepakt. Veel leerlingen van de dansschool die sloot, volgen op dit moment lessen bij mijn school. 

De praktische zaken

Tot slot zijn er een aantal praktische zaken waar ik tegenaan liep tijdens het openen van mijn eigen dansschool. Zo kwam ik er al snel achter dat ik minstens 1 personeelslid aan zou moeten nemen die administratief werk kon doen. Dit is omdat ik hier geen tijd voor had, tijdens het runnen van een dansschool en zelf les geven door. Tot slot kwamen er veel praktische zaken bij toen ik mijn eigen locatie ging huren. Hier moest ik bijvoorbeeld zelf alles schoonmaken, maar dit was niet te doen doordat dansvloeren snel vies worden. Daarom googelde ik op ‘schoonmaakbedrijf Amersfoort’ en vond hier een professioneel schoonmaakbedrijf die nu twee keer in de week een grondige schoonmaak doen in mijn dansschool.