Huren, leasen of shortleasen?

Er zijn verschillende scenario's denkbaar waarin jij over een auto wilt beschikken, maar je wilt er niet een bezitten. Het ligt voor de hand om dan een auto te huren. Toch is dat lang niet altijd de beste keuze. Een auto leasen is ook een mogelijkheid, en zelfs shortlease is tegenwoordig een ding. Hoe weet je welke optie jij het beste kunt kiezen voor jouw situatie? Wat zijn nou eigenlijk de verschillen tussen huren, leasen en shortleasen? Voor het grootste gedeelte gaat het om nuanceverschillen, maar dat moet je wel maar even weten voordat jij een contract voor een tijdelijke auto aangaat. Daarom hier een kort overzicht van de verschillen.

Een auto huren

Als je af en toe, maar niet continu een auto nodig hebt, dan is het huren van een auto waarschijnlijk een goed idee. Ook heb je hierbij keuze uit verschillende auto's voor elke gelegenheid. Je zit immers niet voor langere tijd vast aan hetzelfde voertuig. Of je nou iets luxe, iets comfortabels, iets ruimers of iets snels wilt, je kan het altijd vrij kort van tevoren beslissen. Een auto huur je doorgaans namelijk voor een periode van een dag tot een paar weken. Zo kan jij kiezen op welke momenten je wel en niet gebruik wilt maken van een auto, en je betaalt dus ook niet voor het niet rijden van een auto. Logisch toch?

Leasen

Als je eigenlijk wel bijna dagelijks een auto moet gebruiken voor een bepaalde tijd, maar niet per se een auto wilt bezitten, dan is een leasecontract de juiste keuze. Zo kan jij wel als enige persoon gebruik maken van een voertuig, maar heb je dus minder vrijheid ten opzichte van een huurauto. Je gaat vaak een contract aan van een groot aantal maanden, of zelfs een aantal jaar. Het voordeel hiervan is wel dat je een uitzonderlijk goede verzekering en service krijgt bij bijna alle leasemaatschappijen. Je rijdt in principe gewoon een nieuwere auto, zonder dat je de aanschafprijs hoeft te betalen. Per dag is dit goedkoper dan een auto huren, maar je kan niet meer per dag bepalen of je de auto wilt gebruiken.

Shortlease

Hoe een shortlease werkt is eigenlijk al duidelijk uit het woord zelf. Een shortlease is een beetje de middenweg tussen een auto huren en een volwaardige lease. Je kiest vaak voor een maand, of een aantal maanden tegelijk. Je zit niet meteen vast aan een contract van een aantal jaren, maar je kan wel voordeel halen uit de lagere prijs van een leaseauto!

Geef een reactie