Zo maak jij een goede indruk tijdens je sollicitatiegesprek!

De zoektocht naar een nieuwe baan is altijd een flinke uitdaging. Het is spannend en leuk tegelijkertijd maar er gaat ook aardig wat tijd en energie in zitten. Je scrolt de ene vacaturelijst na de ander door en komt van alles tegen, van transport vacatures tot aan operationele vacatures aan toe. Maar dan kom je hem ineens tegen, dé vacature die helemaal bij jou past. Je gooit er snel een sollicitatiebrief en dan is het afwachten geblazen. Twee weken later krijg je het goede nieuws, je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek! In dit blog een aantal tips zodat jij tijdens dit sollicitatiegesprek een goede indruk achterlaat. 

Een goed begin is het halve werk

Met een goed begin bedoelen we hier uiteraard je voorbereiding. Tijdens een sollicitatiegesprek gaan ze behoorlijk wat vragen op je afvuren. Waarom? Omdat ze alles van je willen weten. Ze willen weten wie je bent, wat je voor ze kunt betekenen en waar je naar op zoek bent. In dat half uurtje willen ze het onderste uit de kan halen zodat ze weten met wie ze te maken hebben. Vragen zoals “wat zijn je kwaliteiten en je valkuilen” en “Wat zijn je ambities” zullen dan ook zeker gesteld worden. Zorg ervoor dat je hierop voorbereid bent. Veel mensen worden toch nog wel eens overvallen door deze vragen en dat hoeft helemaal niet. Je moet alleen van te voren even een goed antwoord verzinnen. 

Houd je aan de etiquette

Nog vaak genoeg zien bedrijven gedragen bij sollicitanten die ze liever niet zien. Ze laten bijvoorbeeld hun telefoon aan staan of leggen deze op tafel, zijn ongepast gekleed of hebben een alles behalve geïnteresseerde houding. Soms komt het zelfs over alsof ze bij een sollicitatiegesprek moeten zijn en het dus niet uit eigen wil is terwijl dit misschien wel helemaal niet het geval is. Zorg daarom altijd voor een open houding en wees beleefd. Stel jezelf netjes voor, ga rechtop zitten en zorg voor een vriendelijk oogcontact. Soms nemen de zenuwen het nog wel eens over maar probeer ze de baas te blijven. Niemand heeft er wat aan als jij 10 minuten over een dingetje blijft doorratelen. Las af en toe een adempauze in zodat je medepartij de informatie even kan verwerken. Het lijkt misschien wat spannend om deze pauze in te lassen maar dat houdt beide partijen juist scherp en oplettend. En hou het gesprek ook loopt, sluit je sollicitatiegesprek altijd op een nette manier af en bedank de ander voor zijn of haar tijd. 

Veel succes!

Geef een reactie