Van studentenwoning tot eigen plekje

Als je gaat studeren, zal je hoogstwaarschijnlijk op kamers moeten. En als het niet een noodzaak is, dan komt er vast een tijd waarop je zelf je vleugels uit wilt slaan en het ouderlijk nest wilt verlaten. Een kamer is dan vaak de eerste stap. Tussen de colleges en feestjes door spendeer je je tijd op een paar vierkante meter. Je deelt een keuken en badkamer en maakt voor het eerst kennis met zelfstandig wonen. Spannend. Maar ook aan die fase komt ooit een einde, dan ga je in een huisje van jezelf. Geen huisgenoten, complete vrijheid. Wat zijn precies de verschillen? Ik vertel erover in deze blog. Lees je mee?

Alle ruimte

Zoals ik al zei, zit je met een studentenkamer vast op een paar vierkante meter. Daar slaap, eet en leef je. Hoe meer vierkante meters je wilt, hoe duurder de boel wordt. Met een eigen appartementje wordt je slaapkamer waarschijnlijk kleiner maar je hebt ineens ook een eigen woonkamer, keuken en badkamer. Zo kan je verschillende activiteiten van elkaar scheiden en heb je de vrijheid om je van kamer naar kamer te bewegen. Laat al die deuren maar open staan, iedere kamer is van jou.

In je eigen rommel

Zelf vond ik het ergste aan op kamers wonen de rommel van anderen. Ik mag mezelf als redelijk opgeruimd en georganiseerd omschrijven en ik waande me iedere dag weer in de troep van mijn huisgenoten. Dat maakte de zin om te koken ’s avonds zeker niet meer, wanneer ik me eerst nog een weg door de afwas van een huisgenoot moest werken voor ik bij het fornuis kon. Met een eigen huisje is de enige waar je last van hebt jijzelf. Is dat niet luxe?

Luxueus gevoel

En over luxe gesproken, bedenk je eens dat jij iedere kamer mag inrichten, alles in de stijl die jij wilt. Daarnaast komen er geen onbekenden of ongenodigde gasten over de vloer en bepaal jij zelf wanneer het in de avond stil is in huis. Je voelt je meteen een koning in je eigen paleis. Je kan kiezen welke apparatuur je wilt in de keuken maar ook de badkamer is helemaal van jou. Wil je een luxueus bad of een complete douchecabine?

Herinneringen zijn niet te koop

Maar die studententijd op kamers is wel een tijd die je je altijd zal herinneren. Een tijd waarin je vriendschappen sloot en je jezelf en het leven beter leerde kennen. Daar weegt geen enkel prijskaartje of eigen huisje tegenop. Alles komt op z’n tijd en alles gaat ook zo weer voorbij. Geniet van je studententijd én van je eigen plekje!