Wanneer is asbest schadelijk?

Het is de eeuwige discussie die rond gaat: wat is asbest precies en is het schadelijk voor je gezondheid? Asbest klinkt als een heftig middel, maar is dit ook zo? Asbest is de verzamelnaam van meerdere mineralen. Op het eerste oog is dit niet per definitie schadelijk. Echter is het wel noodzakelijk dat het op de juiste manier verwerkt is. Indien asbest bewerkt of gesloopt wordt, kan het zo zijn dat het schadelijk is voor je gezondheid. Bij het bewerken van asbest komen er namelijk schadelijke stoffen vrij. Bij inademing kan dit ontzettend slecht zijn voor je gezondheid. In deze blog lees je hoe je asbest kan herkennen en wat je moet doen om dit te bestrijden.  

Hoe kan ik asbest herkennen? 

Voordat je weet hoe asbest eruit ziet is het eerst essentieel om te weten hoe de stof precies ontstaat. Asbest is vaak blauw, wit of zwart van kleur. Echter is dit wel het materiaal in zijn ruwe ‘onbewerkte vorm’. Het goedje werd vroeger voornamelijk gebruikt als brandwerend materiaal. Bovendien was de isolatie van asbest uitstekend, wat zorgde voor een waardevol product. Asbest wordt voornamelijk verwerkt in de volgende producten: 

  • Golfplaten 
  • Afvoerbuizen 
  • Schoorstenen 
  • Plafondplaten 
  • Vensterbanken 
  • Kozijnen 

Hoe wordt asbest schadelijk? 

Indien er in asbest geboord wordt, of het materiaal bewerkt wordt komt er een stof vrij dat uitermate slecht is voor je gezondheid. Bij blootstelling bevat dit namelijk kankerverwekkende stoffen. Vaak zijn de gevolgen van blootstelling aan asbest pas jaren later te constateren. Bescherm je dus goed bij het bewerken van materialen en doe research voordat je bijvoorbeeld kozijnen, plafondplaten of golfplaten wil gaan verwijderen.  

Hoe kan ik asbest verwijderen? 

Wij adviseren om asbest niet zelf te verwijderen als je hier weinig verstand van hebt. Het is verstandig om een Sloopbedrijf Amsterdam in te schakelen. Een sloopbedrijf of een asbestverwijderaar heeft de kennis om dit op een veilige manier te verwijderen. Laat je dus goed informeren bij een bedrijf dat hier verstand van heeft.  

Controleer of het bedrijf gecertificeerd is 

Bij asbest verwijderen hebben bedrijven een officieel certificaat en diploma nodig. Niet elke klusser mag dan ook zomaar asbest verwijderen. Controleer dus altijd bij het bedrijf of het de juiste documenten heeft.  

Geef een reactie