Zaken waar je rekening mee moet houden bij het kopen van een auto

Het kopen van een auto is niet niks. Het is best een grote aankoop waar je van te voren goed over na moet denken. Er zijn een aantal zaken die je moet weten en regelen, vóórdat je zomaar de weg op kan. Wanneer je een gloednieuwe auto koopt, kun je er vanuit aan dat deze in goede conditie verkeerd. Maar wanneer je gaat voor een tweedehands auto, weet je eigenlijk nooit helemaal zeker wat je in huis haalt. Om problemen en ellende te voorkomen, geven wij je graat wat meer informatie over zaken waar je rekening mee moet houden bij het kopen van een auto!

Doe vooronderzoek

Om te beginnen is het belangrijk dat je goed vooronderzoek doet. Beslis voor jezelf of je voor een nieuwe auto gaat of een tweedehands. Voor een nieuwe auto kun je naar een garage gaan of een autodealer. Kijk dan op internet welk bedrijf goede recensies heeft en vraag ook rond in je netwerk. Bij een tweedehands auto moet je altijd controleren of contactgegevens van de verkoper kloppen, wat de kilometerstand is en de verdere conditie van de auto én of er een garantieperiode is.

Verzekeringen en abonnementen

Naast dat de auto in goede staat moet verkeren, is het ook belangrijk dat al het papierwerk in orde is. Denk hierbij aan de tenaamstelling, waarmee je de auto op jouw naam kan stellen, maar ook de autoverzekering en overige abonnementen. Zodra je een auto hebt gekocht, ben je verplicht om een autoverzekering af te sluiten. De verzekering moet ingaan vanaf het moment dat de auto op jouw naam staat. Hiernaast is het slim om na te denken over hulpverleningsabonnementen. Wellicht had je met je vorige auto al een abonnement bij de ANWB. Zo kun je je ANWB lidmaatschap opzeggen of overzetten naar je nieuwe auto.